Kõrva-nina-kurguhaigused

Veronika Schmidt
Teema: Kõrva-nina-kurguhaigused
Toimumisaeg: 28. jaanuar, 13.25 - 15.35
Toimumiskoht: Tartu Ülikooli Kõrvakliinik, Kuperjanovi 1
Õppejõud: Indrek Aus

Seekord toimus kooliväline õppetund Tartu Ülikooli Kõrvakliinikus, kus kõrva-nina-kurguarst Indrek Aus tutvustas meile enamlevinuid kõrva-nina-kurgu haigusi. 
Õppejõud näitas meile pilte kõrva, kurgu, nina ja neelu ehitusest. Oleme põhikoolis ja ka gümnaasiumis nende ehitust õppinud, seega oskasime kaasa rääkida ja õppejõu küsimustele vastata. 


Dr. Aus rääkis viiest peamisest põletiku tunnusest: turse, punetus, temperatuuri tõus, sekretsioon (ehk eritis) ning valulikkus.


Kõrva haigused

  • Keskkõrvapõletik - selle korral esimeseks ravimiks on valuvaigisti ning teiseks sudafed. Keskkõrvapõletiku üheks tunnuseks on mäda. Uueks mõisteks oli Otitis media acuta, mis tähendab äge keskkõrvapõletik. 
  • Gripiotiit - villid kuulmekilel. Õppejõud näitas pilte normaalsest kuulmekilest, mis oli kas hall või läbipaistev ning põletikulisest kuulmekilest, mis oli roosakas-punane. 
  • Perichondritis2-e1500219433393-225x300.jpg
  • Kõrvalesta traumad - othematoom (verevalum), perikondriit (pildil). 
  • Võõrkehad kõrvas - pärlid on kõige raskesti kättesaadavad; prussakad, ööliblikad.
Nina haigused

  • Rinosinusiit - nohu (nina- ja ninakõrvalkoobaste põletik)
  • Ägeda nohu ravi: ninasisesed tursevastased ravimid, süsteemsed tursevastased ravimid, sekretsiooni vähendavad ravimid, antibakteriaalne ravi. Seega ravi on sümptomaatiline - et vältida tüsistuste teket ja kergendada enesetunnet.  
  • Allergiline riniit (sageli pärilik) - allergililne nohu
  • Äge ja krooniline tontsolliit - äge ja krooniline mandlipõletik. Ravitakse penitsiliiniga.


Õppejõud rääkis ka sellisest haigusest nagu mononukleoos, mis tavaliselt levib suudlemise käigus. See haigus on mulle tuttav, kuna mu vennal oli see just hiljuti, kuid ta sai selle nii, et jõi ühest pudelist inimesega, kellel oli mononukleoos. 
  • Ninaluumurd - lahtine või kinnine
Tavaliselt sattuvad võõrkehad ninna või kurku väikestel lastel, kes tahavad kõike uurida ja proovida. Dr. Indrek Aus rääkis aga sellisest juhtumist, kui üks noormees neelas kihlasõrmuse alla, sest tema neiu keeldus sõrmusest. Samuti on leitud pudelikorke söögitorus ja ka 9-kuusel lapsel leiti eesti 20-sendine söögitorust. 
Tunni lõpus saime õppejõult küsimusi küsida. Tunni teooria osa oli päris huvitav, kuid muidugi oleksime tahtnud näha ka midagi oma silmaga. 









Kommentaarid